Deze kennisbank is beschikbaar voor ondernemingen in heel Nederland
Met recht Juridisch deelt graag kennis met de artikelen die Wendy Franken de afgelopen jaren heeft geschreven. Met recht Juridisch houdt u graag up-to-date over onderwerpen zoals arbeidsrecht, rechtskeuze, algemene voorwaarden en privacy.
Met recht Juridisch deelt ook kennis door het geven van seminars en (personeels) bijeenkomsten.
Mocht u interesse hebben in een artikel of bijeenkomst op maat, neem dan contact op.
Privacy en recht
OZOverbindzorg
Ieder mens, jong of oud, verdient de best mogelijke zorg. Om die best mogelijke zorg te realiseren heb je anderen nodig, van mantelzorgers tot zorgverleners en professionals in het onderwijs. Hoe verbind je al deze betrokken partijen, zodat jouw zorg in één overzicht gebundeld is? En hoe houd je zelf de regie over de zorg die jou geboden wordt? Communicatieplatform OZOverbindzorg houdt grip op je zorg.
Pas op met kopiëren van identiteitsbewijzen
Het komt veelvuldig voor. Gasten checken in bij het hotel en vrijwel direct wordt de gast verzocht om een identiteitsbewijs te overhandigen. Het identiteitsbewijs wordt niet alleen gebruikt ter identificatie, maar wordt vervolgens gekopieerd. De kopie eindigt in een mapje achter de balie en daarmee is de kous af.
Juridisch commentaar op schandaal bij de belastingdienst
In het artikel ‘Overheid weigert controle op inbreuk privacy‘ van Wiebe Zijlstra wordt omschreven welke onverkwikkelijke situatie langdurig heeft bestaan (of mogelijk nog steeds bestaat) bij de Belastingdienst en hoe er wordt nagelaten om op te treden. Het artikel van ZBC bespreekt vooral de situatie met betrekking tot het nalaten van de plicht tot beschermen van persoonsgegevens.
Zijn uitspraken zbc over avg juridisch houdbaar?
Het is niet nieuw dat ZBC standaard kiest voor een pragmatische invalshoek. Ook de artikelen op de ZBC kennisbank hebben een hoog praktijkgehalte. ZBC schroomt daarbij niet om de wet op een daarbij passende wijze te interpreteren. Als jurist1) echter wil ik de discussie zuiver houden. Tegelijkertijd wil ik uiteraard mijn ogen niet sluiten voor de praktijk.
“Privacy: stap voor stap beleid voor DGA in MKB”
Iedereen weet nu wel dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei 2018 is ingegaan. De meeste organisaties richten zich op dit moment op privacy omdat het een verplichting is. De praktische training gaat in op de meest gestelde vraag hoe je de AVG in de praktijk brengt.
Juridisch commentaar op het personaliseren van festivaltickets
Juridisch commentaar op BNR Radio.
MKB juridisch
Juridisch commentaar op het personaliseren van festivaltickets
Juridisch commentaar op BNR Radio.
Waarom compliance (onder andere in het kader van NEN 7510) niets met regels te maken heeft
Dit is natuurlijk een vreemde titel – zeker wanneer een jurist dit schrijft.
Toch ben ik gaandeweg overtuigd geraakt van deze stelling. In iets genuanceerdere vorm uiteraard, maar dat staat niet zo uitnodigend als deze titel.
Voor (horeca)
ondernemers
Het verlenen van schaarse vergunning: een kansspel op zich
In een eerder artikel heb ik omschreven op welke manieren lokale overheden de mogelijkheden binnen de Wet Bibob benutten.
Wet Bibob: Regelgeving om rekening mee te houden
Iedere (startende) ondernemer krijgt te maken met een wirwar aan wet- en regelgeving. De meeste ondernemers die dit artikel lezen hebben ook te maken met de Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).
Het nut van het overeenkomen van rechtskeuze en forumkeuze in algemene voorwaarden.
In het vorige artikel over algemene voorwaarden is beschreven op welke wijze algemene voorwaarden hun nut kunnen bewijzen in geval van wanbetaling van een debiteur. Zo bestaat er de optie van het opnemen van een eigendomsvoorbehoud (1), alsmede de optie om de daadwerkelijk gemaakte incassokosten te vorderen in een procedure (2).
Kan een contractueel overeengekomen boete toch gematigd worden?
Een boetebeding is een artikel waarin is bepaald dat een partij een boete verschuldigd wordt wanneer hij een verplichting niet nakomt. Soms wordt een boetebeding in de overeenkomst opgenomen, vaker staat een boetebeding in de algemene voorwaarden.
Het traject van offerte tot debiteurenbeheer: wat te doen in geval van wanbetaling.
Elke ondernemer herkent de situatie waarin een product wel is geleverd en de afnemer niet heeft betaald. Het lijkt in een zodanig geval zo logisch dat u ofwel (1) het product terug mag halen, ofwel (2) uw geld alsnog krijgt met opslag van (daadwerkelijk gemaakte) kosten.
Juridische nieuwsflits inzake “verzuim”
Deze Juridische Nieuwsflits gaat over het leerstuk van “ verzuim”.
Iedereen sluit dagelijks meerdere overeenkomsten. Meestal zal men zich daar niet of nauwelijks bewust van zijn. Die overeenkomsten, bijvoorbeeld het kopen van een brood, leiden ook zelden tot problemen.
De exploitatievergunning en het ‘levensgedrag’
In dit artikel zal ik verder inzoomen op de exploitatievergunning. Hierbij zal blijken dat de regelgeving zo ruim als mogelijk wordt ingevuld in de praktijk. Uitspraken rondom exploitatievergunning en slecht ‘levensgedrag’
(Uitsluiten) van het recht op opschorting in de algemene voorwaarden.
Op 8 april jongstleden heb ik als vierde punt in het overzicht van onderwerpen die geregeld kunnen worden in de algemene voorwaarden het (uitsluiten van het) recht op opschorting genoemd.
Bij voorbaat zekerheid stellen voor uw vordering in de algemene voorwaarden.
(Ook) belofte maakt schuld. Het vorige artikel heb ik afgesloten met een toezegging voor de inhoud van dit artikel: zekerheidsstelling (7).
Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Concurrentiebeding bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
Op 23 juli jl. heeft de kantonrechter in kort geding korte metten gemaakt met een concurrentiebeding dat was overeengekomen in een overeenkomst voor bepaalde tijd. Een medewerker was voor zes maanden in dienst getreden bij DPA. Na drie weken werd hij al gedetacheerd bij een grote opdrachtgever van DPA: Delta Lloyd. Na verstrijken van zes maanden is er een vervolgovereenkomst tot stand gekomen voor de duur van een jaar.
Cookieregels (weer) gewijzigd
Artikel 11.7a Tw (Telecommunicatiewet) is op 11 maart 2015 gewijzigd. De wijziging introduceert een nieuwe uitzonderingsgrond voor cookies die slechts de kwaliteit en/of effectiviteit van een geleverde dienst van de informatiemaatschappij (website) meten en daarbij geen of slechts geringe gevolgen voor de gebruiker opleveren.
Aansprakelijkheid
Hoe ver reikt de aansprakelijkheid van een leidinggevende bij een arbeidsongeval?
Dat werkgevers vanuit de Arbeidsomstandighedenwet verplicht zijn zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkplek is algemeen bekend. Maar hoe zit het met leidinggevenden? In hoeverre reikt de aansprakelijkheid wanneer er een arbeidsongeval plaatsvindt?
Aansprakelijkheid voor Veiligheidskundigen Masterclass
Studieduur:1 dag Investering:€ 295,- Brochure downloaden Incompany offerte
Naast operationele aspecten krijgen juridische aspecten een steeds belangrijkere rol binnen het werkveld van de Veiligheidskundige. Met name door het wegvallen van sociale vangnetten, worden werkgevers steeds vaker geconfronteerd met aansprakelijkheidsstelling.
Overlijden na slippertje op zakenreis: werkgever aansprakelijk?
Wellicht heeft u er de afgelopen dagen al iets over gehoord of gelezen: een Frans bedrijf moet een fikse schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van een werknemer die tijdens een zakentrip aan een hartaanval overleed na een vrijpartij.
Ernstig letsel na ontploffend confettikanon; werkgever aansprakelijk?
Dat werkgevers in veel gevallen aansprakelijk zijn in geval van een arbeidsongeval is bekend. Dat werkgevers verplichtingen hebben ter voorkoming van arbeidsongevallen is ook al bekend. Maar hoe zit dit wanneer een medewerkster een confettikanon tot ontploffing laat komen in haar eigen gezicht, met ernstig letsel tot gevolg?
Ziek door blootstelling gevaarlijke stoffen op het werk: Waar recht krom blijkt en blijft.
Wanneer een werknemer van grote hoogte van een steiger valt en hier lichamelijk letsel van ondervindt ligt de wettelijke aansprakelijkheid, en daarmee aantoonbaarheid (bewijslast) of voldaan is aan de zorgplicht, bij de werkgever.
Zorgplicht en aansprakelijkheid: welke rol kan een veiligheidskundige vervullen?
Voor Veiligheidskundigen is het niet alleen van belang om inzicht te hebben in hoe de zorgplicht voor werkgevers wordt ingevuld, maar ook om zich bewust te worden van het mogelijke risico dat de zorgplicht voor opdrachtnemers met zich meebrengt.